
ÇOCUĞUN RIZASI DERKEN?
Travmanın Everest’i çocuk istismarıdır. İnsan beyni gelişimi uzun yıllar devam eder. Beyin yaklaşık 11 yaşlarında tekrar bir yeniden yapılanmaya, değişim ve dönüşüme başlar. Bu yaşlar da ergenliğe geçiş yaşlarıdır. Beyindeki bu yeniden yapılanma süreci, (özellikle frontal lobdaki) ergenin değişken duygu durumunu daha iyi açıklayabilmektedir. Frontal lob, daha çok dış dünya ile iletişim, öğrenme, davranışların planlanması ve duygusal durumların kontrol edilmesinde önemli rol oynayan bir bölge. Dikkatin sürdürülebilmesi, plan yapabilme, dürtülerin kontrol edilmesi, muhakeme, benlik algısı, etik bilinç, problem çözebilme yeteneği, ileriye yönelik düşünebilme, deneyim kazanma – hatalardan ders çıkarma, duyguları tanımlama – yaşama ve empati becerisinden frontal lob sorumlu.
Ergenin beyninin olgunlaşması gelişigüzel olmamakta, arkadan öne doğru gerçekleşmektedir. Yani beynin değişim, dönüşüm ve olgunlaşması beyincik ile başlayan ve frontal lobda sona eren bir süreç. Frontal lob, beyinde gelişimi en uzun süren bölümlerden biri. Bu yüzden çocuğa çocuk, ergene ergen diyoruz. Bu yüzden bir çok konuda yetki vermiyoruz. Böylesi bir konuda rıza almak ne demek? Ama canım “Evliymiş ya da evlenecekmiş, ailesi izin vermiş, seviyormuş, çocuğu varmış, mağdur oluyormuş, rızası varmış” Aklınızı mı yediniz? Beyin gelişimi tamamlanmamış birinin rızası ne demek oluyor? Böyle bir durumda yapılacak tek mantıklı şey caydırıcı cezalar verip çocuğu aileden devlet korumasına almaktır.. -diyecektim ki- devlet? koruma? vazgeçtim… Bu durumda yapılacak tek mantıklı şey travmanın gerçekte ne olduğunu daha iyi anlamak ve bu anlayış doğrultusunda önlemler almak.
Uzm. Ece Türkmut
Post Travma Çalışmaları ve Introceptive Yoga Türkiye
Tüm Hakları Saklıdır. Yayınlanan çeviri, makale, yazı, döküman, dosyalar izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Copyright © Ece Turkmut 2016