Performans Sanatlarında Beden ve Onay Eğitimleri

Performans Sanatları dünyası ve işimizi yapmaya hangi biçimde onay verdiğimiz gelişiyor ve sektörümüzde oyunun kurallarını değiştiren bir unsur haline geliyor.

Genel Bakış

Geçtiğimiz birkaç yılda performans sanatları alanında, hem sahnede hem de ekranda sanatçıların sağlığı ve güvenliği konusunda büyük bir uyanış yaşandı.

Gösteri sanatlarında hiçbir şey tesadüfi değilken bir şekilde çok karanlık ve çok muğlak uygulamalarımız olduğu konusunda bir farkındalık gelişti.

Performans Sanatlarında Beden ve Onay Eğitimleri sahne sanatları dünyasındaki sanatçılar için onaya dayalı sınırlar oluşturmaya yardımcı olur, böylece herkes sahnede/ ekranda anlatılan hikayeleri deneyimlerken güvende ve yaratıcı olabilir.

Performans Sanatlarında Beden ve Onay Eğitimi, oyuncu seçimi, seçmeler ve yapım öncesi, hazırlık, prova, performans ve yapım sonrası gibi yaratıcı sürecin bütün aşamalarını kapsar.

Bu uygulamalar ve yönergeler, sanatçının onay verme veya izin alma konusundaki haklarını dikkate alır ve çalışmaya dahil olan herkes için güvenli, dinamik ve tekrarlanabilir hikaye anlatımı yaratır.

KİMLER İÇİN

Bu eğitim sahne ve gösteri sanatları alanında eğitim verenler, performans sanatçıları (oyuncular, dansçılar vb), eğitimi devam eden sanatçı adayları, yönetmen ve yapımcılar, sahne arkası ve yapım teknik ekibi içindir.

EĞİTİME DAHİL OLANLAR

Performans Sanatlarında Beden ve Onay Eğitimlerine katılanlar, ekran ve sahne için hazırlanmış uygulamalarında kullanabilecekleri çok kapsamlı bir yazılı rehber de alırlar.

Özellikle Amerika’da başlayan ve dünyayı etkisi altına alan metoo (Ben de) hareketi bu karanlık alana bir ışık tuttu. Etkili ve etik bir adım olarak, sahne ve ekran için her türlü tacizi ve zorbalığı önlemek için travma bilgili uygulama kuralları geliştirildi. Bu uygulama kuralları ve yönergeler, bedensel yakınlık ve cinsellik gerektiren sahneleri oluştururken, yaratıcı süreçleri ya da performansı kaydederken sahne ve ekran endüstrisi için bir çerçeve sağlar.

Amaç

Her şeyden önce bu eğitimler sahne sanatları sektörünü daha iyiye doğru değiştirecek. Umarım birlikte, gösteri sanatları ve ekran için rızaya dayalı, güvenli ve adil bir ortam oluşturup savunacağız.

PERFORMANS SANATÇILARI

  • Seçmelerden provalara ve performansa kadar, mevcut uygulama ve eğitim sistemimizde yaygın olmayan onay için açık iletişim oluşturmak için araçlara sahip olabilecek,
  • Dövüş ya da dans koreografilerinde olduğu gibi, yakınlık/cinsellik içeren sahneler de onay, güven ve netlikle yapabilmeleri için özenle koreografiye bağlı olabilecek,

YÖNETMENLER, YAPIMCILAR ve TEKNİK EKİP

  • Hikaye anlatımını nasıl yarattığımız değişiyor. Sanat eseri yaratırken eşitliğin tam olarak nasıl aşılanacağı, güvenli sınırların nasıl oluşturulacağı ve onayın nasıl anlaşılacağı üzerine ekibin her üyesinin kendilerini dahil edilmiş, bilgilendirilmiş, eğitimli ve güvende hissetmelerini sağlayan bir ortam yaratmak için birlikte çalışabileceğiniz araçlar vererek bu belirsizlikleri giderebileceğiz.

TİYATRO ve EĞİTİM KURUMLARI

  • Beden ve onay eğitimi, ister üniversite öğrencileriyle, ister profesyonel bir sahne prodüksiyonunun setinde olsun, performans sanatları alanında yavaş ama emin adımlarla gerekliliğini ortaya koyuyor ve kendini normalleştiriyor. Bu uygulamalara üretme ve çalışma iklimini yaratıcı, pozitif, güven veren yönde etkilemesi için ve olası problemlerle karşılaşıldığında ne yapılacağına dair bir yol haritasına sahip olmanın güveni için ihtiyacımız var.
  • Teoride kimsenin bu yaklaşımlara karşı çıkacağı düşünülmese de pratikte bu yöntemleri uygulamak odağı bireylerin kimliklerinden, kişiliklerinden yapılan yaratıma yönlendirir. Böyle etik bir hassasiyet kurumlara, sanatçılara ve esere şeffaflık sağlayarak ve hakları garanti altına alarak değer, saygınlık, güvenilirlik katar.

ETIK UYGULAMALAR (8 Saat)

Saygı.
Onay.
Destek.

  • Etik Uygulamalar Atölyesi, diğer bütün Performans Sanatlarında Beden ve Onay Eğitimleri için ön koşul olarak önerilen kapsamlı bir çalışmadır.
  • Bu, bütün katılımcıların eğitim kalitesini arttırmak için bu özel yaklaşıma ve kelime bilgisine sahip olmasını sağlamak içindir.
  • Bu atölye, rızaya dayalı bir süreç geliştirmek, sınırları belirlemek, süreci cinsellikten arındırmak, yakınlığın koreografisini yapmak ve dokümantasyon için temel araçları kapsar.